Veganske julekager – vaniljekranse og brunkager

Juletiden er over os, og hjemme hos os står den på veganske julekager. Vi starter allerede på julebagningen i midten af november måned, så vi har til hele julen, da vi bager af flere omgange, så det bliver uden stress og jag. Vores bud på veganske julekager har budt på to klassiske julesmåkager, og som december måned skrider frem, vil der blive bagt forskellige typer. Nogle vil blive lagt op her på bloggen, bl.a. gaffelkager, som vi bagte, da jeg var barn.

I år vil vi også for første gang kaste os ud i at bage og dekorere et gingerbread house, men mere om dette senere.

Sådan laver du fantastiske veganske julekager

Herunder kommer jeg med mine bud på to lækre veganske julekager, som er: vaniljekranse og brunkager. Jeg har dog i første omgang bagt vaniljekransene som vaniljestjerner, da det er tidskrævende at stå med en kødhakker samt to unger, der hiver en i skørterne og vil være med. Herhjemme er det nemlig vigtigst, at der bliver hygget med julebageriet, og ikke at de ser perfekte ud. Børnene skal nemlig have lov til at være med og have det sjovt med at bage julekager.

 

vaniljekranse

Veganske vaniljekranse

Forberedelser

1-1½ time

Tilberedelse

8-10 minutter

Ingredienser

 • 250 g hvedemel
 • 150 g sukker
 • 1 vegansk æg (1 tsk. loppefrøskaller + 3 spsk. vand)
 • 190 g vegansk smør (naturli’ smørblok)
 • 1 knsp. bagepulver
 • 1 vaniljestang
 • 50 g smuttede mandler

Loppefrøskallerne og vandet blandes sammen og stilles til at hvile i ca. 10 min, indtil det har konsistens som en æggehvide. Vaniljestangen splittes, og kornene skrabes ud i lidt sukker. Resten af vaniljestangen kværnes med lidt sukker i en kaffekværn. Der sidder nemlig en masse smag i vaniljestangen. Mandlerne smuttes og hakkes.

Hvedemelet sigtes og æltes sammen med de øvrige ingredienser, indtil man har en blød og sammenhængende dej. Dejen henstilles til hvile et koldt sted i mindst 30 min. Man kan snildt lave dejen dagen før.

Nu skal vaniljekransene formes, og dette kan gøres på forskellige måder – enten med en kødhakker eller en sprøjtepose. Jeg har altid kun benyttet mig af en kødhakker, men jeg kunne forestille mig, at man skal bruge en del kræfter, hvis man benytter en sprøjtepose.

Vær opmærksom på, når du bruger kødhakkeren, at kniven og den gennemhullede plade skal tages ud. I stedet indsættes dertilhørende blikplader med forskellige mønstre. Kransene formes og lægges på en afdækket bageplade og bages til de er lysebrune i en forvarmet ovn på 180 grader varmluft.

 

brunkager

Veganske brunkager

Forberedelse

30 min + 1 døgn

Tilberedelse

8-10 minutter

Ingredienser

 • 500 g hvedemel
 • 1½ tsk. potaske
 • ½ dl vand
 • 250 g vegansk smør (naturli’ smørblok)
 • 200 g sirup
 • 200 g sukker
 • 50 g mandler
 • 1 spsk. kanel
 • 1 spsk. stødt ingefær
 • ½ spsk. kardemomme
 • ½ spsk. stødt nelliker
 • 1 tsk. revet muskatnød

Sirup, sukker og krydderier koges op, og når massen er homogen, tages den af blusset og smørret tilsættes. Imellemtiden opløses potasken i vandet. Når smørret er smeltet, røres potasken i sukkermassen.

Mandlerne hakkes og røres også i sukkermassen. Herefter tilsættes melet, og dejen æltes godt igennem. Henstil dejen til hvile et køligt sted i 24 timer.

Når dejen har hvilet, kan den rulles ud, og man kan nu udstikke kager i forskellige former. Denne del elsker mine børn at være en del af. De elsker at få lov til at stå med kagerullen og rulle dejen ud for derefter udstikke hjerter og stjerner.

Kagerne lægges på en afklædt bageplade og bages ved 180 grader varmluft i 8-10 min til de er gyldne.

Når kagerne er kølet af, kan man pynte dem med royal icing, hvilket børnene også synes er sjovt at stå med.

God fornøjelse med julebagningen. Skriv en kommentar om, hvad I synes, og hvilke kager I ellers bager i den søde juletid.

God jul!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *