Bæredygtighed – Hvad er det for en størrelse?

Løbende vil der komme forskellige blogindlæg med mit bud på bæredygtighed. De vil beskrive hvilke ændringer vi har foretaget os. Og hvordan vi fremadrettet, vil forsøge at leve så bæredygtigt som muligt.

Men hvad er bæredygtighed egentlig for en størrelse? Og hvad vil det sige at være bæredygtig?

Det er et ret abstrakt ord, da det dækker over flere områder. Alt fra den politiske scene, til det enkelte menneske, til virksomheder og til den teknologi vi gør brug af. Bæredygtighed betyder noget forskelligt for det enkelte menneske, men hvis man dykker ned i ordets betydning, så står det jo egentlig klart.

Bæredygtighed eller bæredygtig udvikling blev defineret i Vores Fælles Fremtid fra 1987 som:

En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare.”

Forløberne for den bæredygtige tankegang kan spores tilbage til Romklubbens rapporter, som indledte til en bog om deres fund The Limits to Growth fra 1972. Bogen bygger på, at jordens ressourcer ikke kan støtte den øget økonomiske og befolkningstilvækst.

Det er skræmmende at tænke på, at der tilbage i 70’erne er lavet en undersøgelse der viser, at den udvikling vi befinder os i, ikke vil kunne bestå. Og at jordens ressourcer vil være opbrugt, når vi når år 2100. Det er skræmmende, at der ikke er gjort langt større fremskridt i bevarelsen af jordens ressourcer og man i 2019 råber jagt i gevær.

At være ansvarsbevidst

Derfor er det vigtigt at der tages et ansvar hvad der angår bæredygtighed. Ikke kun landene i mellem, men også hos det enkelte menneske. Der er mange måder, man kan være bæredygtig på og der er en masse små ting, i hverdagen, man kan justere på og dermed bevæge sig mere i den grønne retning.

Eksempler på bæredygtige tiltag:

  • Den kollektive trafik (bus, tog metro ect.) eller tage cyklen.
  • Huske et net, når man er ude og handle.
  • Stop madspild.
  • Spise mindre kød og mejeriprodukter.
  • Spise plantebaseret.
  • Købe lokalt, økologisk og efter sæson.
  • Mindske brugen af plastik.
  • Sælg eller donere sine ting, i stedet for at smide ud.
  • Købe genbrug istedet for nyt og kun køb det mest nødvendige.

Derudover er der de helt store ændringer, så som at blive veganer og/eller zero waster. Hvis man føler at dette er for overvældende, kan man starte ud med de overstående foreslag og bygge videre på disse.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *