Lækre amerikanske og veganske pandekager

Vil du lære, hvordan man laver lækre amerikanske og veganske pandekager? Det er faktisk slet ikke så svært. Jeg fortæller dig alt, du skal vide, så du kan komme i gang med disse lækre snacks.

For 9 måneder siden valgte vi at overgå til plantebaseret kost. Det vil sige, at vi stoppede med at spise kød (okse, svin, kylling, fisk, skaldyr mv.), æg og mælkeprodukter. Det var i og for sig en nem nok beslutning, da jeg i forvejen ikke spiste særlig meget kød, og vi havde allerede erstattet mælken i kaffen med havredrik. Men så kom dagen, hvor jeg ville lave mine højt elskede amerikanske pandekager, som jeg har lavet, siden jeg var 10 år, men de indeholdte både æg, mælk og smør. So, what to do?

Jeg måtte ty til google og søge efter opskrifter på amerikanske og veganske pandekage. De første mange opskrifter var enten glutenfri eller med en meget lang ingrediensliste, som indeholdte melsorter, jeg ikke havde stående i mit køkkenskab. Jeg faldt så endelig over en meget simpel pandekageopskrift. Det er blevet til rigtig mange pandekager, men da jeg har to børn, der også lever vegansk, måtte jeg sande, at opskriften ikke holdt i længden både pga. næringsindholdet, men også fordi, det begyndte at blive dyrt i bananer.

Forskellige opskrifter ved hjælp af min datter

Så jeg trak i foreklædet, og med piskeriset i højre hånd begyndte jeg at eksperimentere med ingredienserne i pandekagedejen. Det er blevet til mange versioner, nogle gode og andre dårlige, og min ældste datter lader mig bestemt også vide, når pandekagerne mislykkedes. Ser I, min datter er nemlig hende, jeg måler min succes efter, når det kommer til mad, og specielt pandekager, for hvis hun kan lide dem, så må de bare være gode. Hele arbejdet, med hjælp fra min datter, har resulteret i forskellige opskrifter, som egentlig har det samme udgangspunkt, dog med nogle forskellige variationer. Nedenfor kan I se hvilke basisingredienser jeg benytter i min pandekagedej, og hvilke ingredienser jeg varierer, alt efter hvad jeg har i mine køkkenskabe.

 

lækre amerikanske og veganske pandekager med flormelis drys

Basisingredienser

 • 2 dl havregryn
 • 1 dl hvedemel
 • 1 tsk. bagepulver
 • 1 tsk. natron
 • 1 tsk. eddike
 • 1 lille håndfuld nødder (mandler, paranødder, valnødder mv.)
 • 1 spsk. chiafrø – 2 spsk. hvis det bruges som bindemiddel.
 • 3-4 dl plantemælk – afhænger af, hvor mange ekstra ingredienser jeg putter i.

Ingredienserne listet ovenover benytter jeg i min dej hver eneste gang.

Bindemiddel

 • 1 moden banan
 • Chiafrø – se basisingredienser

Jeg bruger kun ét bindemiddel. Hvis det er banan, jeg bruger, så putter jeg mindre chiafrø i. Grunden til, at jeg putter chiafrø i, selvom jeg bruger banan som bindemiddel, er fordi, chiafrø er spækket med proteiner, mineraler og omega-3. De indeholder også vitamin K, som er nødvendigt for dannelsen af flere koagulationsfaktorer, hvilket vil sige, at hvis man er i mangel, kan det øge ens blødningstendens. Dette er dog et sjældent syn hos voksne, da der er rigeligt af vitaminet i den danske kost. Vitamin K er også den indsprøjtning nyfødte får, da den giver profylaktisk, fordi det nyfødte barn først selv kan danne vitaminet efter noget tid.

Lækre amerikanske og veganske pandekager med pynt

Sødemiddel

 • 4-6 dadler
 • 2 spsk. sirup (agave, dadel, ahorn mv.)
 • 2 spsk. rørsukker

Igen bruger jeg også kun én af disse sødemidler, og jeg foretrækker dadler, men igen det afhænger af, hvad jeg har i hjemmet.

Ekstra ingredienser til lækre amerikanske og veganske pandekager

 • 1 spsk. nøddesmør
 • 3 tsk. hørfrø- og kæmpenatlys olie
 • 1 spsk. sesamfrø
 • 1 tsk. hørfrø
 • Chokoladeknapper (mørk chokolade)

Nogle gange tilføjer jeg kun en af de ovenstående ingredienser, og andre gange bruger jeg dem alle. Det, der er vigtigt at være opmærksom på her, er mængden af væsken. Dejen må ikke være for flydende, for så bliver den svær at gennembage, men den må heller være så tyk, at den ikke kan flyde langsomt ned på panden.

Chokoladeknapperne tilføjer jeg først, når dejen er kommet på panden. Jeg tilføjer ca. 3 knapper pr. pandekage.

Olien og hørfrøene er en god kilde til omega-3, og det siges, at kæmpenatlysolie har hudhelbredene fordel. Om det er sandt må være op til den enkelte at vurdere, men så tror jeg, at man skal indtage olien dagligt for at kunne se en effekt. Det ville da være skønt, hvis den har en god effekt på akne, rosacea, eksem og psoriasis m.m.

Fælles for alle pandekageopskrifterne, uanset hvilke ingredienser jeg benytter, er, at det hele skal blendes til en tyk og cremet dej. Se eksempel på pandekageopskrift nedenunder.

Lækre amerikanske og veganske pandekager med blåbær

Chiapandekager med sesamfrø

Forberedelse

5 minutter

Tilberedelse

15 minutter

Antal

12-14 stk.

Ingredienser

 • 2 dl havregryn
 • 1 dl hvedemel
 • 1 tsk. bagepulver
 • 1 tsk. natron
 • 1 tsk. eddike
 • 2 spsk. chiafrø
 • 1 lille håndfuld paranødder
 • 5 stk. dadler
 • 1 spsk. sesamfrø
 • Ca. 4 dl plantemælk

Det hele blendes til en glat og cremet dej. Lad dejen hvile i 5-10 min, så chiafrøene kan suge væsken og dermed tykner dejen. Derefter bager jeg dem på en blinispande ved middel varme. Vend først pandekagerne, når lufthullerne popper.

Server pandekager med frisk frugt og sirup.

Bon Appetit!

Har du selv prøvet at lave lækre amerikanske og veganske pandekager? Fortæl mig mere om det ved at skrive en kommentar nedenfor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *